Viharkárok felszámolása Budapesten

2020. június 14-én zivatarlánc vonult át Budapesten, ami hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű esőt hozott magával. Az elmúlt napok csapadékos időjárása már megterhelte a talajt és a csatornarendszert, és a rövid idő alatt leesett csapadékot már nem tudta elvezetni. Számos ingatlan pincéjét árasztotta el a víz, több helyen dőltek ki fák a szél miatt.

Egyesületünk a Budapest Mentőszervezet tagszervezeteként kapta a riasztást kora délután. 15:30 órára 3 járőrt alakítottunk meg, akik útra, kerítésre dőlt fák feldarabolására, és elöntött területek szivattyúzására voltak felkészülve. Irányításunkat a BMSZ vezetési törzse végezte, akik törekedtek rá, hogy minden bekapcsolódó tagszervezet a saját elsődleges működési területén nyújthasson segítséget, így minden egységünk Óbudára lett irányítva.

A nap folyamán a legtöbb munkát a nagy mennyiségű csapadék adta. Pincékből, aknákból, garázsokból 12 címen szivattyúztuk ki a vizet. Egy esetben kaptunk riasztást útra dőlt fához, 9 alkalommal pedig olyan helyszínre küldték egységeinket, ahol nem volt szükség, vagy lehetőség beavatkozásra. Ezen címek felderítésének eredményét visszajelentettük pontosítás vagy törlés céljából, ugyanis vagy nem volt lehetséges mentőszervezeti és tűzoltó eszközökkel felszámolni, vagy a lakók saját hatáskörben, ismerősök segítségével már felszámolták azt.

Járőreink 23:00 órakor szereltek le a bázison, addig a törzsben, a háttértámogatásban és a járőrökben 21 önkéntesünk dolgozott, 162 munkaórát végezve.