Védekezés a COVID-19 ellen

2020. március 11- 2020. június 18. közötti időszakban különleges jogrend volt érvényben Magyarországon. Az újfajta koronavírus, a COVID-19 Egyesületünk életére is hatással volt, tervezett programjainkat töröltük, és bekapcsolódtunk a védekezésbe.

Március 16-19. között 4 napon keresztül végeztük egyetemi kollégiumok kiürítését. A veszélyhelyzet kihirdetését követően a felsőoktatási intézményekből és kollégiumaikból hazaküldött diákok közül sokan nem tudták megtenni, hogy a rövid határidő alatt kiürítsék a szobájukat és hazaszállítsák személyes holmijukat. A szobák kiürítését végre kellett hajtani, hogy szükség esetén az operatív törzs rendelkezhessen a felszabadult helyekkel, így Hallgatói Önkormányzati felkérésre önkénteseink a Budapest Corvinus Egyetem 4 kollégiumát, a HÖK képviselőivel közösen járta végig. A szobákban hagyott tárgyakat dobozokba, zsákokba pakoltuk össze, amit a HÖK dokumentált, hallgatónként feljelölt, és biztonságos helyen elzárt.

Eközben megkezdődött a kórházi ellátókapacitások növelése is. Április 3-án és 15-én a Budapest Mentőszervezet tagjaként segítettük az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetet, ahol készülve a tömeges megbetegedésekre, olyan helyiségek kiürítését végeztük, melyek alkalmasak voltak kórteremmé történő átalakításra. A jellemzően irodai, öltözői berendezésű szobák bútorzatát a kórház telephelyén belül kialakított raktárba szállítottuk át.

Szintén a Budapest Mentőszervezet kötelékében vettünk részt abban a műveletben, amikor május 10-én a XI. kerületben, a Kamaraerdei úti Idősek Otthonában kellett katonai rajsátrakat felállítani. A 3 sátor egybefűzve lett felépítve, az így kialakult nagy, fedett tér többféle módon is berendezhető, kihasználható.

Április 09-től június 10-ig rendszeresen végeztünk fertőtlenítő tevékenységet, összesen 8 alkalommal jártuk körbe a Főtáv Zrt. Budapest-szerte elhelyezkedő fűtőműveit. A fővárost meleggel ellátó közműszolgáltató telephelyeinek preventív jellegű fertőtlenítése kiterjedt a fűtőművek csarnokaira, az irodákra, vizesblokkokra, öltözőkre, műhelyekre és folyosókra egyaránt, eseti kérések esetében pedig egyéb olyan területekre is, ahol többeknek kell munkát végezni. Ezen felül igény esetén a szolgálati gépjárművek ózongenerátorral történő fertőtlenítését is elvégeztük.

Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzatának felkérésére az otthoni munkarendből való visszatérés előtt a Polgármesteri Hivatalt, Kormányablakot is magába foglaló három önkormányzati irodaépületben is elvégeztük a fertőtlenítést.

A fertőtlenítések során az ózongenerátor mellett kétféle fertőtlenítőszert használtunk. Ezeket kézi vagy gépi permetezőkészülékekkel juttattuk ki az adott területre. Mind a szer, mind a kijuttatás módszere helyiségenként eltért, ugyanis a berendezés, a felhasználás módja, a burkolat, és számos egyéb tényező befolyásolta azt, hogy hogyan tudjuk a legprecízebben, megfelelő hatást elérve véghezvinni a fertőtlenítést.

A COVID-19 elleni védekezésben a veszélyhelyzet három hónapja alatt önkénteseink 16 napot, 594 munkaórát töltöttek a járványhelyzet kezelésének segítésével.