Éjszakai elsősegélynyújtó- műszaki mentő gyakorlat

2020. február 22-én éjszakai elsősegélynyújtó-műszaki mentő gyakorlattal kezdtük el az év szakmai programjainak megvalósítását. A gyakorlat számunkra új helyszínen, Péteriben zajlott, ahol a TETE Helyőrség látott minket vendégül. A sérülteket a Magyar Vöröskereszt imitátorai játszották.

Kora délután bázisunkon tartott gyülekezővel, eligazítással és málházással kezdődött a program. A járőrök kialakítását követően tájékoztattuk a járőrvezetőket, hogy a terület, amelyre megyünk vihar által sújtott, erdős rész, ahol túrázók tűntek el, sérülhettek meg. En

nek ismeretében a két járőr felpakolta az autókat, és mivel arra is készültünk,hogy elhúzódhat a mentés, vagy társzervek bevonására is sor kerülhet, vezetési pontot és pihenő részleg kialakításához, étkeztetéshez szükséges felszereléseket is vittünk.

Amikor megérkeztünk Péteribe megkezdődött a vezetési pont és a pihenő sátor felállítása, berendezés, majd hamarosan megkaptuk az első feladatot is: az erős szél következtében közlekedési útra dőltek fák, amik teljes szélességében elzárják az utat. Járőreink hamar a helyszínre értek, ahol az egyik fa alá szorulva egy sérültet is találtak, akit hatékonyan elláttak és kiszabadítottak. A fiatalember elmondta, hogy barátjával autóval voltak az erdőben, ám balesetet szenvedtek. Az autót párszáz méterrel feljebb meg is találtuk, ám sofőrje nem kommunikált. A kimentést követően súlyos sérülésekkel adtuk át a mentőknek.

Közben az úton lévő fák darabolása, valamint további 2, veszélyesen megdőlt fa kivágása is befejeződött, így önkénteseink visszatértek a bázisra. Rövid pihenőt, és a vacsorát követően újabb sérültekről érkezett hír: két fő egy kb. 2 méter mély tartályba esett, miközben menekülni próbáltak a vihar elől, 3 fő pedig egy bunkerben rekedt. A sérültekhez elsősegélynyújtóinkat juttattuk be. A tartályból való kimentéshez kötéltechnikára volt szükség, így amíg az ellátás zajlott, kötéltechnikai mentőink kiépítették a szükséges kötélpályát, majd alpin hordágyon húzták ki a sérülteket. Közben a másik járőr is megkezdte a sérültek kimentését, ami csak egy szűk, többméter hosszú alagúton keresztül volt lehetséges, ami tovább nehezítette a dolgukat.

Végül mind az 5 személy kimentése és mentőknek történő átadása sikeresen megtörtént.

A gyakorlat zárásaként önkénteseink megismerkedhettek két új eszközzel, egy akkumulátoros láncfűrésszel és egy hőkamerával. Az eszközök kipróbálása, tesztelése után elkezdtük a vezetési pont és a pihenő bontását, a felszerelések ellenőrzését, málházását, majd visszaindultunk bázisunkra.

Ezúton is köszönjük TETE Helyőrségnek a helyszínt és a segítséget, a Magyar Vöröskereszt imitátorainak pedig a magas színvonalon kivitelezett sérüléseket!