Jegesedés Normafán

Február második hetének elején folyamatos csapadék, jellemzően eső vagy ónos eső hullott a fővárosban, ami a magasabban fekvő területeken elkezdett a fákra rakódva megfagyni, és félő volt, hogy a 2014-es jégtöréshez hasonló helyzet is kialakulhat. Akkor önkénteseink 4 napon keresztül 24 órában üzemeltettek befogadóhelyet és szabadították fel az utakat a kidőlt fáktól.

Hasonló következményekről tartva a Hegyvidéki Önkormányzat és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) vezetőivel egyeztetve február 9-én egy esetleges beavatkozás azonnali megkezdése érdekében készenlétet rendeltünk el önkénteseinknek, és még aznap este egy felderítő járőrrel ellenőriztük a kritikus területeket. A Normafák a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény igazgatójával közösen jártuk be, a Jánoshegyi úton a kilátó közelében egy kidőlt, útakadályt képező fát feldaraboltunk. Másnap hajnalban az Önkormányzat és az FKI illetékeseivel egyeztetve mértük fel lehet-e szükség lakosságvédelmi intézkedésekre, de a fákon lévő egyre vastagodó jégpáncél ellenére, és a 2014-es eseményekre emlékezve megnyugtató körülményeket tapasztaltunk.

A következő két napban is folytattuk a felderítő tevékenységet, ezalatt több ízben javítottuk az életveszélyes erdő lezárását jelző sérült kordonszalagokat, közlekedési utakra esett és balesetveszélyt jelentő nagyméretű faágakat távolítottunk el. Egy forgalmas út közepén fekvő sérültön is segítettünk, akit a sűrű ködben alig lehetett észrevenni. A zavart tudatú úr vérző sérüléseit bekötöztük, mentőt hívtunk, és a sérült kifejezett kérésének eleget téve a kórházba is elkísértük.

Hétvégére olvadni kezdett a jég, ami ágak és nagyobb jégcsapok leszakadásával fenyegetett, ami komoly sérüléseket okozhatott volna az alatta tartózkodóknak. Szombaton és vasárnap elsősegélynyújtóink a Hegyvidéki Rendészet, a Normafa Park, a rendőrség és a polgárőrség tagjainak segítettek a fellátogató turisták tájékoztatásában, biztonságos terület felé irányításában.

Február 9. és február 14. között 5 napon összesen 73 munkaórát töltöttünk Normafán és a Svábhegyen a rendkívüli időjárás következményeink felmérésével, felszámolásával és a lakosság tájékoztatásával.