Gyakorlat Baranyában, beavatkozás Somogyban

Egyesületünk a Budapest Mentőszervezet kötelékében Vejti településen vett részt egy gyakorlaton június 26-án, ahol települési mentőszervezetek minősítésének megszerzésében nyújtottunk segítséget mobil vezetési pontunkkal, valamint törzsvezetésben és kötéltechnikai mentő, műszaki mentő tevékenységben jártas önkénteseinkkel.

Alig indultak el a mozzanatok, amikor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyszínen lévő polgári védelmi főfelügyelője arról adott tájékoztatást, hogy a szomszédos Somogy megyében múlt éjjel olyan jelentős károkat okozott a jégesővel érkező vihar, hogy szeretné ha a Budapest Mentőszervezet egységei átvonulnának, és segítenék a helyiek munkáját.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szintén helyszínen lévő szakembereivel közösen indultunk Kadarkútra, ahol az Önkormányzat épületében működő operatív törzshöz csatlakozva bekapcsolódtunk a művelet irányításába, egy egység pedig meg is kezdte a sérült tetők fóliázását.

A nagyszámú káresemény miatt a délután folyamán a BMSZ felriasztotta a Budapesten lévő tagszervezeteket, és további erőket kért a munka másnapi folytatására. Önkénteseink vasárnap hajnalban további 4 fővel csatlakoztak a már helyszínen lévőkhöz, és más tagszervezetekkel közösen vetette bele magát a munkába.

A nagy meleg miatt nehezített körülmények között kellett dolgozni, de meg lett az eredménye az országos összefogásnak, a többszáz fő hivatásos és önkéntes a nap végére a legtöbb ház tetejét be tudta fóliázni, ezzel megakadályozva a további károk keletkezését.