2015. szeptember 17., csütörtök 16:34

EFOTT 2015

2015-07-14 efott2015-ben, egy év kihagyás után, az EFOTT Kft ismét Egyesületünket kérte fel a fesztivál elsősegélynyújtó és műszaki mentő ügyeleti tevékenységének ellátására. 

Az EFOTT-ra való leutazást megelőzően, július 11-én délelőtt felkészítést tartottunk leutazó önkénteseinknek. Ennek keretein belül a jelenlévőket tájékoztattuk a beosztásról, a leutazás napjának tervezett programjáról és a hét további menetéről. Ezt követően felállítottunk és berendeztünk egy ellátó helyet, felvázoltuk a segélyhely lehetséges alaprajzait, üzempróbáztuk a technikai eszközöket, ellenőriztük a szükséges felszerelések meglétét.

Az idei, 40. EFOTT fesztivált július 14-19. között tartották meg Velencén. Egyesületünk július 13-án, hétfőn, a fesztivál nyitása előtti napon települt le a helyszínre. Felállítottuk és berendeztük a 6 sátorból álló orvosi segélyhelyet és a vezetési pontot, felmálháztuk autónkra a műszaki mentő járőr felszereléseit. Estére végeztünk a több mint 100 m2 területű bázis kialakításával. Ezután a nappalos és éjszakás csoportvezetők eligazítást tartottak az állománynak a hét menetéről, a váltásokról, az elvárt hozzáállásról és a várható feladatokról.

Másnap délelőtt 10:00-ra, a tervezett fesztiválnyitástól két órával korábban a kitelepült kontingens készen állt a sérültek fogadására, az esetleges műszaki mentést igénylő feladatok elvégzésére. Ezt a készenlétet a rendezvény utolsó napjáig fenntartottuk, mialatt 0-24-ben 3-5 fő elsősegélynyújtó, 2 fő műszaki mentő és 1 fő ügyeletes tevékenykedett váltásonként. A hét folyamán szoros együttműködésben dolgoztunk a Sped-Med mentőszolgálat tagjaival, így önkénteseinknek tanulni is volt lehetőségük ellátás közben.

A sérülteket három, egymástól függönnyel elszeparálható ellátó hellyel, és ötágyas fektetővel vártuk. Nem csak a segélyhelyre beérkezőket láttuk el, hanem számos esetben önkénteseinket hívták ki a fesztiválterületre, hogy megnézzék, ellássák, vagy szükség esetén a segélyhelyre szállítsák a sérültet. A hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően, amikor a fesztiválterületen 10 000 fő feletti látogató tartózkodott egyszerre, az Országos Mentőszolgálat is kivonult. Velük péntek és szombat este dolgoztunk együtt. Az egy hét alatt több mint 100 000 látogatója volt az EFOTT-nak, önkénteseink (az esetek egy részében közösen a Sped-Meddel vagy az OMSZ-al) összesen 461 sérültet láttak el.

Műszaki mentőinknek szerencsére nem volt sok dolgok, így sokszor tudtak besegíteni az elsősegélynyújtó járőrnek, de fel voltak készülve viharkárok elhárítására, kárterület megvilágítására és alapvető tűzoltó feladatok ellátására is. A helyszínen tartózkodott a Rescue 24 egy fesztiváltűzoltó egysége is, szükség esetén egymást segítve, együttműködve dolgoztak. Műszaki mentő egységünknek két esetben volt dolga. Egyszer a főszervezők kérésére segítettek útbaigazító molinók elhelyezésében, egyszer pedig a kiadott viharjelzés miatt segítettek be a fesztiválozók strandról való kiterelésében, a szél által veszélyeztetett eszközök elpakolásában.

Az EFOTT mindig jó alakalom arra, hogy újabb önkénteseink felügyelet mellett gyakorolják a sérültek ellátását, és az egyhetes folyamatos munkának kiváló csapatépítő ereje is van. A felkészülésben, a biztosításban és a logisztikai feladatok megoldásában összesen 20 fő önkéntesünk vett részt, akik közel 2100 önkéntes munkaórát teljesítettek.

 


 

 

Utoljára frissítve: 2015. szeptember 21., hétfő 10:43