Eltűnt személyek keresése

2020 óta foglalkozunk eltűnt személyek keresésével, amit minden esetben a Budapest Mentőszervezet kötelékében teszünk. Ilyenkor általában az eltűnés pontjától indulva, rendőrségi irányítás mellett próbáljuk felkutatni azokat, akik többnyire betegség miatt, vagy öngyilkossági szándékkal távoztak ismeretlen helyre. Miután a keresőkutyák bejárták a területet és kizártak szektorokat vagy megmutatták a megfelelő irányt, élőerővel, drónokkal, a körülményektől függően terepjárókkal és quadokkal folytatjuk a kutatást társszerveinkkel közösen.

Június 17-én Budapest és Budakeszi határán, a Budakeszi erdőbe és a Normafa területére benyúlva folyt egy éjszakai keresés. Az idős hölgyet akkor nem találtuk meg, később azonban szerencsésen hazatért.

Augusztus 06-án a Nógrád megyei Katalinpusztára vonultunk, ahol egy egykori tűzoltó után folyt a kutatás már napokkal korábban is. A több hektárnyi erdős terület, amit át kellett nézni különösen nehéz terep volt, ráadásul előző nap érte el a területet talán az év legnagyobb vihara, ami tovább nehezítette a közlekedést. Délután a csapatok megtalálták a férfit, ám sajnos már későn érkezett a segítség.

Október 13-án egy Normafánál lévő idősotthon lakója után folytattunk keresést. Önkénteseink közül többen éppen egy rendezvényen vettek részt, amikor érkezett a riasztás, így az elsők között értünk a találkozási pontnak kijelölt parkolóba. A rendőrséggel, polgárőrséggel és kutyás egységekkel történt egyeztetés után megkaptuk a szektorunkat, ami quaddal és gyalogosan néztünk át. Mivel az idős, demens néni több mint egy nappal korábban tűnt el, és sem a kutyák, sem a járőrök nem találtak nyomot, feltételezhettük, hogy már nincs a környéken, így sötétedéskor felfüggesztettük a műveletet. Két nappal később egy Romániából érkező hívás futott be hozzánk, ahol a telefonáló elmondta, hogy látta a közösségi média posztunkban szereplő személyt. Részletesen beszámolt róla, hogy melyik vonatjáratról melyik állomáson szállt le, és még beszélt is vele. Az információkat továbbítottuk az illetékes nyomozónak, összekötöttük a bejelentővel, és beigazolódott, hogy valóban az általunk is keresett személyről van szó – az idős hölgy betegsége okán fiatalkori emlékeit követve romániai szülővárosába indult az eltűnés napján.