Viharkárok a fővárosban

Kárfelszámolás Budán

2023. március 11-én szélvihar sújtotta Budapest területét. Nem sokkal dél előtt teljes alkalmazási készenlétet rendeltünk el önkénteseink körében,ffelriasztottuk a rendelkezésre álló állományt és felkészültünk a kárfelszámolásra.

Két órával később első járőrünk járőrünk 4 fővel, 3 láncfűrésszel és kötéltechnikai mentő képességgel, majd második csapatunk 4 fővel, 2 láncfűrésszel és kötéltechnikai mentő képességgel alakult meg. Munkájukat 1 fő ügyeletes segítette.

A járőrök megalakulása során felvettük a kapcsolatot az Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjével, majd a vele való egyeztetést követően a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási központjával, a káresetek címeit tőlük kaptuk.

A délután folyamán önkénteseink összesen 7 címre vonultak ki a II. és III. kerületbe, valamint Nagykovácsiba, ezek közül 3 esetben végezték el az utakra, vezetékre, kapubeállókba dőlt fák feldarabolását. 4 káresemény valótlannak / korábban felszámoltnak bizonyult, ezen eseteknél a felderítés eredményének jelentésével segítettük hivatásos bajtársaink munkáját. A hivatásos és önkéntes szervezetek erőfeszítéseinek köszönhetően estére kezelhető szintre csökkent a káresetek száma, így visszavonulhattunk bázisunkra.

Augusztusi ítéletidő a fővárosban

Augusztus 05-én kevéssel éjfél után rendkívül heves viharok érték el Budapestet. Az órákon keresztül tomboló szél és özönvízszerű esőzés tömegesen okozott károkat, fákat döntött utakra, járdákra, lakóházakra és gépjárművekre, a víz mélyebben fekvő területeket, pincéket és aluljárókat öntött el, a csatornahálózat pedig nem bírt a terheléssel, a víz számos helyen elmozdította a csatornafedőket, balesetveszélyes helyzeteket teremtve.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesének riasztását követően a Budapest Önkéntes Mentőszervezet teljes alkalmazási készenlétet rendelt el műveleti egységei és a törzs tagjai számára. Önkénteseink rövid idő alatt két beavatkozó és egy felderítő járőrbe szerveződve kezdték meg a munkát, és a törzs munkájában is jelentős szerepet vállaltak. A BMSZ törzs az FKI Pajzs-összekötőivel együttműködve, a káreseteket tőlük kapva, a beavatkozások eredményét valós időben vissza jelentve zajlott az adminisztráció.

A művelet vezetés-irányítását végző törzs a korábbi évek gyakorlatát követve az FKI Dologház utcai objektumában alakította ki munkahelyét. A beérkező tagok előállították a szükséges dokumentumokat, és megkezdték a rendelkezésre álló erők és eszközök felmérését. A tagszervezetek állományából az első napon 12 beavatkozó és 9 felderítő, a második napon 8 beavatkozó és 9 felderítő egységet vontak be a tagszervezetek, ami összesen közel 100 főt jelent.

A felderítő egységek az alkalmazás mindkét napján címről címre jártak és azt mérték fel, hogy szükség van-e még beavatkozásra, mert sok esetben a pincében lévő víz elfolyt, vagy a lakó eltávolította a területét érintő kidőlt fát, mire a kárfelszámolást végzők odaértek. Azt is visszajelezték, ha a bejelentett káresemény jellegéből adódóan nem számolható fel tűzoltó-technikával- mert például túl alacsony a vízszint ezeknek a nagy teljesítményű szivattyúknak-, vagy ha a veszély megszüntetéséhez speciális eszközökre, vagy társszervekre – például villanyvezetékre dőlt fa esetében az áramszolgáltatóra – volt szükség. Ezekkel a pontosításokkal órákkal gyorsították fel a munkát a felderítést végzők, és számtalan felesleges vonulástól mentesítették az önkéntes és a hivatásos erőket, akik így hamarabb értek oda, ahol valóban segítségre volt szükség.

Beavatkozó járőreink vízmentesítésre és favágásra is fel voltak készülve. Vízkárok elhárítását csak az első napon kellett végeznünk, szerencsére a legtöbb esetben néhány órán belül magától is elszivárgott, és rengeteg helyen már a lakók is fel vannak készülve a zivatarok ilyetén hatására, és a pincéikbe telepített búvárszivattyúk segítségével megoldották a felgyűlt víz eltávolítását. Kidőlt fa viszont bőven adott munkát, sok esetben gépjárművekre, vezetékre, kerítésre és úttestre szakadt nagy ágak, vagy gyökerestül kifordult hatalmas fák eltávolítását kellett megoldanunk.

A második nap estéjére a katasztrófavédelem ügyeletére befutott kb. 4500 bejelentést sikerült néhány százra lecsökkenteni, így a Budapest Mentőszervezet 381 vonulást, ebből 107 esetben kárfelszámolást és 274 esetben felderítést / pontosítást végezve fejezte be a műveletet.

Sok önkéntes szervezethez hasonlóan Egyesületünk még ezt követő (harmadik) nap is kiállított egy egységet, a címeket továbbra is a katasztrófavédelemtől kapta. 9 helyszínt jártunk be, ebből 7 alkalommal favágást, 1 alkalommal magasban lógó veszélyes tárgy eltávolítását, 1 alkalommal felderítést végeztünk.

Önkénteseink a művelet 3 napja alatt 83 bejelentett káresethez vonulva 41 esetben végeztek kárfelszámolást, 42 esetben pedig a felderítés eredményének jelentésével járultak hozzá, hogy a város mielőbb visszatérhessen a mindennapi, rendezett életébe.

A vihar még az őszi hónapokban is adott munkát. A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.-vel való együttműködésünk kapcsán a budapesti temetőkben kidőlt vagy veszélyesen megdőlt fák eltávolítását végeztük az Erzsébet, a Megyeri, a Lőrinci és az Új Köztemetőben. Az 5 napos munka során több mint 50 munkahelyen dolgoztunk, szükség esetén kötéltechnika és emelőkosaras gépjármű igénybevételével. A károsodott fák egy része az embereket is veszélyeztette, mások a sírokra voltak borulva, így fontos volt, hogy a Halottak Napja közeledtével várható egyre több látogató biztonságos körülmények között emlékezhessen elhunyt szeretteire.