Képzések a NEA támogatásával

Sűrű időszak van önkétneseink mögött, hiszen a március nagy része új képességek elsajátításáról és gyakorlásról szólt. A Nemzeti Egyeüttműködési Alap NEAO-KP-1-2023/4-000323 számú pályázatunkat ítélte támogatásra érdemesnek, és 2 925 000 forinttal támogatta működésünket, szakmai programjaink megvalósítását és fejlesztéseinket. A támogatás hozzájárult az adminisztratív és operatív feladatokat ellátó munkavállalónk 4 havi munkabéréhez, 6 hónapig fedezte telefon- és internetköltségeinket, biztosította két új hordágy beszerzését és tábori felszereléseink bővítését.

A támogatás lehetővé tette hogy képezzük önkétneseinket. 10 fő vehetett részt egy kötéltechnikai mentő tanfolyamon, ahol az ipari alpinista segéd szintnek megfelelő tudást sajátíthatták el. Ez azt jelenti, hogy adott körülmények között munkavégzésre jogosulttá váltak. A tanfolyamra önkénteseink úgy érkeztek, hogy alapokkal már tisztában voltak: a csomókat, eszközöket, alap műveleteket instruktorainktól megtanulták a BASIC tanfolyamon, és jelen képzés első napján. A következő három napon ismétléssel kezdtek, utána viszont igen intenzív volt számukra: különféle kötélrendszerek kiépítésével, megfelelő standpontok kialakításával, kis- és nagy magasságból való ereszkedéssel, és ugyan oda felfelé mászással foglalkoztak. Készségszinten begyakorolták az eszközök használtát, hogyan biztosítsák magukat a biztosító kötélen, hogyan tudnak átszerelni egy csomón vagy egy másik kötélre, mindent természetesen a magasban lógva. Bár első a biztonság, balesetek, rosszullétek előfordulhatnak, ezért azt is megtanulták hogyan tudják lementeni társukat a kötélről. A kötéltechnikára nem csak mélyből vagy magasból mentésnél van szükség. Ennél gyakoribb eseteknél is segítséget jelent a biztonság megteremtésében és a munka hatékonyságának növelésében: szükség van rá amikor a tetőn dolgozunk, mert egy jégverés következtében az megsérült; használjuk viharban kidőlt fák darabolásánál amikor az háztetőre, magas kerítésre, vagy másik fára dőlt rá; de jelentős segítséget nyújt akkor is amikor erdős, meredek területen mentünk sérültet például a havas Normafán.

Régóta dolgozunk azon, hogy a hazánkban is egyre gyakoribb erdő- és vegetációtüzek elhúzódó műveleteibe becsatlakozhassunk. A támogatás ebben két speciális hordágy, valamint tábori felszerelés finanszírozásával járult hozzá. Márciusban 3 napot töltöttünk erdőtüzes műveletre való felkészítéssel, ebből egy nap az elsősegélynyújtásé volt. Itt az általánostól eltérően kifejezetten az égési sérülések, a nagy hőhatás miatti rosszullétek, erdős területen előforduló sérülések ellátására fókuszáltunk, kiemelve azt a tényt, hogy a mentési idő is jelentősen megnövekedhet. Emellett begyakoroltuk az újonnan beszerzett kosárhordágy és lapáthordágy használatát. A tűzoltó-szakmai részre két napot is szántunk. Az elsőn elméletben ismerhettük meg az itthoni jogszabályi hátterét ennek szakterületnek, átbeszéltük miben tér el egy „átlagos” tűzesettől, és részletesen elemeztük a felderítés, a beavatkozás lépéseit, a biztonsági rendszabályokat és a tűzoltási technikákat. Végül az irányításról és a háttérbiztisításról is szót ejtettünk. A második napon áttekintettük az Egyesület tűzoltó szakfelszereléseit, az általános és kifejezetten erdőtűzoltásra alkalmazható eszközöket. Gyakoroltuk a tűzpászta készítését kézi eszközökkel, a rajkötelékben való mozgást, a támadó tűzoltótechnikákat, valamint a hosszú távú vízszállítást is.

Folytatódik Füge, Egyesületünk első személykereső kutyájának képzése is. A támogatás 6 havi képzését tette lehetővé társcsapatunk, a Mancs a Kézben Egyesület szárnyai alatt. Kiváló trénereiknek és mentőkutyás szakembereiknek köszönhetően látványos fejlődésen mennek keresztül gazdájával, és minden adott hozzá hogy hamarosan bevethető, életeket mentő keresőkutya váljon belőle.

Egy kommunikációs tréninget is szerveztünk, ahol különféle szcenáriókon keresztül gyakoroltuk a kommunikációt egymás között, a károsulttakkal/ sérültekkel, valamint a társszervek képviselőivel. Áttekintettük a visszatérő problémákat, és közösen kerestünk megoldást arra hogy amikor már mindenki fáradt egy elhúzódó művelet során, akkor is egyértelműen, megfelelő stílusban tudjuk kifejezni magunkat.

Az újszerű képzések remekül kiegészítik a BASIC tanfolyam anyagát, és számos újdonságot tartogatnak régi önkénteseinknek is. Ezzel az újítással célunk volt hogy színesítsük felkészítési rendszerünket, ezáltal több új önkéntest tudjunk bevonni, régebbieket pedig újra aktivizálni. Bízunk benne hogy a jövőben is ilyen pozitívan fogadják az önkéntesek a fejlesztéseket, és hogy támogatásaink a jövőben is lehetővé teszik majd hasonló oktatások szervezését. Köszönjük a Nemzeti Együttműködési Alap támogatását!