Viharkár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A Budapest Mentőszervezet tagszervezeteként indultunk el június 28-án Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, ahol előző nap erős széllel érkező vihar csapott le. A vihar következtében fák dőltek ki utakra, épületekre, villany- és egyéb vezetékekre, így több településen áram nélkül maradtak a lakók. Több mint ezer ház tetőszerkezete is megsérült, volt ahol csak néhány cserép hiányzott, de sok esetben teljesen eltűnt a tető.

A Budapest Mentőszervezet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság riasztására több lépcsőben vonult Mátészalka járásába, ahol három nap alatt több környező faluban is dolgoztunk. A háromnapos művelet során társszervezeteinkkel közösen 10 ház tetejét fóliáztuk be, ezzel ideiglenesen újra lakhatóvá téve és védve az időjárás viszontagságaitól a végleges helyreállításig. Mintegy 20 esetben segítettük a kidőlt fák feldarabolását, további 35 címen pedig a káresemény pontosításával segítettük a károk mielőbbi felszámolását.

Önkénteseink péntektől vasárnapig dolgoztak azért, hogy a környék lakói mielőbb visszatérhessenek mindennapi életükhöz. A Budapest Mentőszervezet egységeink közel 2/3-át mi adtuk, összesen 22 fővel vettünk részt a műveletben.

Néhány nappal hazaérkezésünk után az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon ünnepséget tartottak, ahol a kárfelszámolásban résztvevő önkéntes mentőszervezetek és tűzoltó egyesületek tagjainak, valamint hivatásos tűzoltóknak adtak át elismerést. Kiemelkedő tevékenységéért önkéntesünk is az elismerésben részesültek között volt.