Véget ért a 2019 évi EFOTT fesztivál

8 nap, 0-24 órás üzemelés, több mint 1200 önkéntes munkaóra, 21 önkéntes, ~120 m2, közel 300 sérültellátás. Ezek az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának 2019-es adatai az „eü bázis” tekintetében.

Az EFOTT fesztivál annak ellenére, hogy sokaik éve végezzük az elsősegélynyújtó és műszaki mentő biztosítást, valamint adjuk az egész rendezvény veszélyhelyzeti irányítási pontjának a helyszínt, nagy kihívás. 8 napon keresztük a nap 24 órájában üzemeltetünk egy olyan komplex, 120 négyzetméteres bázist, ahol önkénteseinknek és technikai eszközeinknek is kifogástalan állapotban, mindig cselekvésre készen kell állniuk.

Két elsősegélynyújtó és egy műszaki mentő  járőr, valamint az őket irányító ügyeletes 12 órás műszakokban dolgoznak, amihez hozzájön a váltások időtartama, amit sokszor félbeszakít a szervezői rádión érkező riasztás, vagy a saját lábán betérő sérült.

A fesztivál nyitását megelőző napon történt a felszerelések málházása, a leutazás, és a segélyhely felépítése. A késő estébe nyúló építési munkálatokkal felállításra és berendezésre kerülnek az ügyeleti- és ellátóhelyek, a fektető, a vezetési pont és a szolgálatban lévők pihenő és étkező sátra.

A segélyhely a sérültek által egy bejáraton keresztül volt elérhető, ahol az ügyeleti helységbe lépve mindig találtak valakit, akinek elmondhatták, milyen panasszal, sérüléssel kerestek fel minket.

A kezelő részlegen három ellátóhelyet alakítottunk ki, kezelőággyal, műszerasztallal, lámpával, és a szükséges elsősegélynyújtó felszerelésekkel. Innen nyílt a fektető rész, ami akár 10 fő megfigyelésére is alkalmas volt. A könnyű sérülteket elsősegélynyújtóink látták el, súlyosabb esetekben, vagy nem a mi kompetenciánkba tartozó sérülés esetén a mentőszolgálat szakembereinek segítségét kértük.

A pihenő részleg a sérültek kezelésére dedikált helyektől jól elkülönítve, a vezetési pont mellett kapott helyet. Itt tudtak a segélyhelyen dolgozók műszak közben kicsit megpihenni, étkezni, kávét vagy teát inni, hiszen hűtő, mikrohullámú sütő, vízforraló, kávéfőző, elegendő szék és asztal is rendelkezésükre állt.

2018-ban beszerzett, a 2019-es évben is finomított új mobil vezetési pontunk a fesztiválon látta el először feladatait. A vizsga jól sikerült, ügyeletesi feladatokat ellátó önkénteseink munkáját remekül kiszolgálta a modern, irodai környezettel rendelkező autó.

Idén először dolgoztunk együtt a rendezvény egész ideje alatt az Országos Mentőszolgálattal. A közös munka igen pozitív végeredményt hozott, kiváló együttműködés alakult ki elsősegélynyújtóink és a mentők között. Önkénteseink sokat tudtak tanulni, hiszen többségében azon esetek mellett is segédkezhettek, ahol magasabb szintű szakellátás volt szükséges, ami az Egyesület elsősegélynyújtó képességének fejlődését is szolgálja.

Műszaki mentőinknek is akadt feladatuk. Tűz eloltásában, egy árokba csúszott targonca kimentésében, és a területen kívüli, ám a fesztivál biztonságához szükséges tűzcsap hibáját is elhárították. Szeles, csapadékos napot is hozott a hét, a kedvezőtlen időjárásra készülve elsődleges feladatuk a bázis működésének biztosítása, a rögzítések ellenőrzése volt. Amikor más feladatuk nem volt, a sérültek segélyhelyre történő szállításában, az ellátásban segítették a többiek munkáját, vagy a gépjárművek és technikai eszközök karbantartását végezték el.