Simex ’19 – Gyakorlat az Egyesült Királyság csapataival

Idén májusban Egyesületünk ismét képviseltette magát egy rangos nemzetközi mentési gyakorlaton: az Evolsar tagjaként kaptunk meghívást a SIMEX’19 gyakorlaton történő részvételre, ahol három önkéntesünk vett részt.

The Simex Series hivatalosan Nagy-Britannia legnagyobb éves nemzetközi katasztrófaelhárítási gyakorlata, ami több éves múltra tekint vissza. Idén 62 szervezet, 684 imitátor és több, mint 3000 mentési feladatokat ellátó személy részvételéről számoltak be. A gyakorlat magas szintjét tükrözi, hogy az ENSZ delegálta a katasztrófafelmérő és koordinációs csoportját (UNDAC), résztvevő és felügyelő szerepkörben is.

Önkénteseink az EVOLSAR több csapatával alkottak egy egységes beavatkozó nemzetközi kontingenst. E nemzetközi csapat számára a beavatkozás egy képzelt, katasztrófa sújtotta ország reptéren kezdődött, ahol papírmunka, vámellenőrzés és barátságtalan helyi fegyveres erők képviselői után hirtelen egy éhes és szomjas menekültekkel teli váróteremben találták magukat (itt egy kis videó: https://www.facebook.com/actionmediainternational/videos/592371231246667/). Innentől kezdve a gyakorlat légvégéig folyamatosan meg kellett birkózniuk a civilek aktív jelenlétével.
A többnapos romkutatási, sérültkimentési és ellátási feladatok mellet a saját, teljes önellátásra berendezett sátor-táborukat is irányítani, őrizni kellett, folyamatosan kezelni kellet a katasztrófa során elveszítő nagyszámú civil lakosságot, akik sokszor a mentési feladatokat is megpróbálták megzavarni, néha agresszíven viselkedtek, nem engedtek át a mentő járműveket, néha a mentőerők élelmét, ivóvizét és eszközeit próbálták megszerezni.
A gyakorlat végi értékelés szerint a magyar csapat remekül helytállt, sikeresen és időben végezte el a rábízott feladatokat.

Sok régi ismerőssel találkozhattunk kint, és új barátságokat is kötöttünk. Önkénteseink épségben, rengeteg új tudással és fejlődési tervvel tértek haza.

Gratulálunk nekik!

#EVOLSAR #SERVEON #SIMEX #SARAID