Nemzeti minősítő gyakorlat

5 évvel ezelőtt, 2014-ben alakultak meg a kirendeltségi mentőcsoportok. Egyesületünk az Észak-budai Önkéntes Mentőcsoport tagja lett akkor, és a rendszerbeállítást követően sikeresen teljesítettük első minősítő gyakorlatunkat is, amit az akkor új rendszer írt elő. A Nemzeti Minősítési Rendszer alapján minden minősítés 5 évre adható- így idén vált esedékessé ezek megújítása. A 2014-ben megszerzett vezetésirányítás és logisztika, valamint az alapvető vízkárelhárítás kategóriák megújítása mellett 2019-ben célunk volt megszerezni a kötéltechnikai mentő és a városi kutató és mentő (USAR), műszaki mentő szakterületekre vonatkozó minősítést is.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság mind az öt mentőcsoportja részére egyszerre szervezete meg az újraminősítő gyakorlatokat, a Népszigeten. A kora reggeli regisztrációt követő eligazításon ismertették a feladatokat. Egyesületünk fő feladata egy romosodott épületben rekedt sérültek kimentése volt.

Társszervezeteinkkel áttelepültünk a megadott helyszínre, kijelölésre kerültek a vezetők, felállítottuk a logisztikai pontot. Hamar kiderült, hogy az épület statikailag nem biztonságos, ezért a behatolást megelőzően szükség volt megtámasztásra. Miután befejeztük a megtámasztás építését, faláttöréssel jutottunk be az épületbe, ugyanis az ajtók és ablakok nem voltak használhatóak. A mentőcsoport kutyás egységeivel megkezdtük a sérültek felkutatását, amihez további faláttörésekre és műszaki mentésre volt szükség.

A három sérültet feltalálási helyükön elsősegélyben részesítettük, akit szükséges volt azt a megfelelő hordágyra helyeztük, majd az épület előtt várakozó mentőnek átadtuk.

A gyakorlatot a munkánkat végig felügyelő vizsgabizottság értékelése alapján sikeresen teljesítettük, a következő 5 évre alapvető vízkárelhárítás, vezetésirányítás és logisztika, kötéltechnikai mentő, városi kutató és mentő (USAR), műszaki mentő tevékenység szakterületre rendelkezünk nemzeti minősítéssel.