Gyakorlat Kovácsvágáson

A Budapest Mentőszervezet tagszervezetei részére szervezett komplex veszélyelhárítási gyakorlatot a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Kovácsvágáson.

A gyakorlat során a résztvevő 16 tagszervezet 97 önkéntese 34 gépjárművel kapcsolódott be a mentésbe, ők 10 műveleti egységbe lettek szervezve, és egyszerre esetenként 5-6 kárhelyen is dolgoztak. 5 műszaki mentő csoportot, 2 USAR csoportot, 1 kötétechnikai mentő, 1 kutyás kereső és 1 egészségügyi csoportot szerveztünk. A helyszíni irányítást a BMSZ törzse végezte a falu központjában telepített mobil vezetési pontról, a csapatok mozgását és a kialakított pihenő és ellátóhelyet polgárőrök biztosították.

A gyakorlat három fő mozzanatból állt. A gyülekezési körletbe történő beérkezést követően megalakítottuk a műveleti szervezetet, megszerveztük annak híradását és menetét. Az első mozzanat keretében a menetoszlop az útra dőlt fák és egyéb akadályok eltávolítását követően beérkezett az elzárt településre. A falu polgármestere fogadta a beérkező csapatokat és azokra a helyekre irányította őket, ahol az önmentés nem volt elegendő, összetett műszaki, egészségügyi feladatokat kellett megoldani.

A második mozzanat során műszaki mentésre, kutyás keresésre, kötéltechnikai mentésre, városi kutató-mentő feladatok végrehajtására volt szükség. Önkénteseink 13 fővel, két műszaki mentő egységben, valamint a vezetésirányítás és logisztika terén vették ki részüket a feladatokból.

A kapott szcenáriók megoldása után megkezdődött az értékelés, amit egy, a résztvevők számára teljesen váratlan, újabb káresemény szakított meg. Eszerint a mentésben résztvevő egyik légijármű tömeges sérüléssel járó balesetet szenvedett. A csapatok gyorsan reagáltak, és ad-hoc csoportosításban kezdték meg kutató-mentő munkájukat, amely során 10 sérültet láttak el és mentettek le a hegyről, igen rövid idő alatt.

Több váratlan eseményt nem találtak ki a szervezők, így a hosszú, fárasztó nap után közös vacsorával zárult az igen színvonalas gyakorlat.