Földrengés Törökországban

Törökországot 2023. február 06-án hajnalban pusztító, 7,8-as erősségű földrengés sújtotta, amit több utórengés is követett. A hír hallatán megkezdtük a felkészülést az esetleges kiutazásra, egyeztettünk a Budapest Mentőszervezet többi csapatával, török társcsapatunkkal és európai együttműködésünk, az EVOLSAR tagjaival is.

A Budapest Önkéntes Mentőszervezet a Katolikus Karitásztól a délutáni órákban kapta meg a hivatalos felkérést a műveletben való részvételre, így ehhez a misszióhoz csatlakozva február 07-én reggel 4 önkéntessel, egy gépjárművel, egy utánfutóval, technikai, kimentő és elsősegélynyújtó eszközökkel, tábori felszerelésekkel indultunk útnak az összesen 18 fős, 5 gépjárművel és 2 utánfutóval rendelkező kontingens tagjaként Kahramanmaras városába, az AFAD (Törökország Belügyminisztériumának Katasztrófa- és Veszélyhelyzet Kezelési Elnöksége) koordinációs központba. A BMSZ csapatának helyettes vezetőjének önkéntesünk lett kijelölve.

A konvoj elindításával párhuzamosan a BMSZ egy második csapat szervezését is megkezdte, akik február 08-án légi úton érkezve csatlakoztak az 1. csapathoz. Ebben a 12 fős delegációban újabb 4 önkéntesünk képviselte az Egyesületet, egyikük a megerősítő kontingens vezetőjeként.

A két csapat egyesülve, összesen 31 fővel végezte a túlélők felkutatását. A 92 órán át tartó művelet során csúsztatott váltásban, a tagokat 2-4 egységbe szervezve, folyamatosan dolgoztunk, kiváló együttműködésben a török és más nemzetek mentőerőivel. 26 kárhelyszínt, köztük 6 települést vizsgáltunk át kutyákkal, kézi erővel, technikai eszközökkel kutatva a túlélők után. Egyesületünk egyik önkéntese vizsgázott drónpilótaként gépével három napon át drónos felderítéssel segítette a helyi vezetők munkáját, ami számos romosodott szektorra terjedt ki.

Február 09-én a késő esti órákban, közel 6 órás mentési tevékenységet követően egy élő személyt emeltünk ki a romok alól. A feltalálás és a kimentés között eltelt időben a BMSZ egészségügyi egysége ellátta és stabilan tartotta a 17 éves lány állapotát. Rajta kívül megtaláltuk és beazonosítottuk több, mint 50 holttest helyzetét, közülük 6 főt ki is emeltünk a romok alól.

Február 10-én délután Egyesületünk egyik EVOLSAR-os partnercsapata, az olasz Edelweiss Egyesület is csatlakozott kontingensünkhöz, akik 8 műszaki mentő önkéntessel és speciális kutató eszközökkel segítették a túlélők utáni kutatást. Csapatukkal az elmúlt évek közös gyakorlatairól már nagyon jól ismerték egymást önkénteseink, így a közös munka éles helyzetben is gördülékenyen zajlott.

Február 12-én este megkezdtük a tábor lebontását és a felkészülést a hazatérésre, ezzel egyidőben pedig a Budapest Mentőszervezettől 10 fő váltósofőr, köztük Egyesületünk 2 tagja indult útnak repülővel Budapestről. A mentésben résztvevők és a sofőrök február 13-án délelőtt Adana repterén találkoztak, hogy előbbiek repülővel térhessenek haza. Aznap este 19:30 órakor landoltak Budapesten, ahol Törökország budapesti nagykövetének helyettese és katonai attaséja fogadta őket. A gépjárműveket és a technikai eszközöket hazaszállító konvoj február 15-én hajnalban érte el a fővárost.

Az egyesület első külföldi városi-kutató mentő missziója során kiválóan megmutatkozott az elmúlt évek tudatos építkezése, a felkészítések, hazai és nemzetközi gyakorlatok tapasztalatai és a tudatos eszközfejlesztés is. Önkénteseink nagy biztonsággal oldották meg feladataikat a romokon, a logisztikai feladatok terén, és vezetőként is helyt álltak. A BMSZ külföldi missziójának nemzetközi vezetési elemét egyértelműen Egyesületünk biztosította, csakúgy, ahogy a háttértámogatást is Budapestről.