2010. március 01., hétfő 15:30

Sajtóközlemény SK-002/2010

Katasztrófa egészségügy –  március 01. a polgári védelem világnapja

A világ polgári védelmi szervezetei 1972 óta minden évben megünneplik a polgári védelem világnapját, amely egyben a Nemzetközi Polgári Védelmi Szervezet (International Civil Defence Organization, ICDO) genfi létrejöttének évfordulója is. A Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület megalakulása óta minden évben részt vesz a polgári védelmi világnap méltó megünneplésében, az ICDO ajánlásainak megfelelő szakmai tartalommal. Nawaf Al-Sleibi az ICDO főtitkára idén a polgári védelem világnapja alkalmából a katasztrófa egészségügy témakörét nevezte meg, mint a világnap szakmai tartalmát.

Egyesületünk az elmúlt évek hagyományaihoz hasonlóan csatlakozott a nemzetközi szervezet felhívásához és a MOM Park Bevásárlóközpont előtt bemutatta orvosi segélyhelyét a nyilvánosság részére. A három sátorból álló egységben elhelyezésre került egy osztályozó-ügyeleti részleg, egy fektető és egy ellátó egység két ellátóhellyel. A sátrak áramellátását, világítását, fűtését az egyesület aggregátora biztosította.

A bemutatóhelyen megismételtük a két éve igen nagy sikert aratott "Minden perc számít!" programunkat, amelyben az alapvető életmentési, elsősegélynyújtási feladatokra tanítottuk meg az érdeklődőket, akikből tekintettel az igen hideg időre sajnos nem volt túl sok. Ennek ellenére önkénteseink mindent megtettek azért, hogy a világnapon az állampolgárok békés körülmények között, katasztrófamentesen ismerkedhessenek meg a polgári védelem és ezen belül is az Egyesület életével, tevékenységével.

B u d a p e s t, 2010. március 01.

ÖPVE Központ

Sajtó kontakt: