ELEKTROMOS KÉSZÜLÉKEK

 

  • Az elektromos készülékek áramütést okozhatnak. A készülékeket csak áramtalanításuk után szabad tisztítani. Tisztításuk előtt húzd ki tápkábelüket a konnektorból! Ha elektromos eszközökhöz nyúlsz, a kezed legyen mindig száraz! Vigyázz, hogy a készülékekbe ne jusson víz! Elektromos készüléket (pl. hajszárító) víztől távol használj! Elektromos gépek tüzét sose próbáld meg vízzel eloltani! Sose nyúlj a gépekbe, a forgó részek becsíphetik, levághatják az ujjaidat, ruhádat, hajadat. Mindig kapcsold ki a televíziót, rádiót, dvd lejátszót és más elektromos eszközöket, mikor elmész otthonról. Ezeket az eszközöket csak akkor működtesd, ha valóban nézed/hallgatod. A konnektorokkal, elektromos vezetékekkel ne játssz!

 

KONYHA, SÜTÉS-FŐZÉS

 

  • Sütés, főzés közben mindig legyen veled felnőtt, egyedül ne használd a tűzhelyet! A tűzhely használata előtt mindig pakold el annak környezetéből az éghető dolgokat (konyharuha, papírdoboz). Főzés, ételmelegítés közben a bekapcsolt tűzhelyet sose hagyd őrizetlenül, ha végeztél, ellenőrizd, hogy kikapcsoltad-e a tűzhelyet! A hideg és a forró edények egyformán néznek ki, ha főzöl, használj edényfogó kesztyűt és vigyázz, mert a fedő levételekor a kicsapódó gőz megégethet! Ha az olaj vagy az étel kigyullad, az edényt takard le fedővel és kapcsold ki a tűzhelyet, zárd el a lángot az edény alatt. Égő olajat sose próbálj meg vízzel oltani! Ha megégeted magadat, legalább 10-15 percig hideg folyóvízzel hűtsd az égett felületet a csap alatt.

 

FŰTÉS

 

  • Az elektromos hősugárzót sose hagyd őrizetlenül és vizes törölközőt ne teríts rá, mert megrázhat az áram és felgyulladhat a törölköző. A gázzal és más tüzelőanyagokkal működő kazán, fűtőtest begyújtását hagyd a felnőttekre.
  • Ha gázszagot érzel, gázszivárgást észlelsz, ne használj semmilyen elektromos eszközt! Ne feledd, csengetni sem szabad ilyenkor, helyette kopogj, amikor riasztod a szomszédokat!


TAKARÍTÁS

 

  • A takarításhoz használt tisztítószerek használati utasítását mindig olvasd el és tartsd be. A tisztítószerekben található vegyszerek veszélyesek lehetnek, vigyázz, hogy ezek a szádba, szemedbe, bőrödbe ne kerüljenek, és ne lélegezd be őket, gőzüket. Tisztítószerek használatakor mindig viselj gumikesztyűt! Sose állj fel az asztalra, egymásra rakott székekre, ha magasra kell elérned, használj inkább stabil létrát, amin kapaszkodni is tudsz!
  • Fontos, hogy a vegyszereket, háztartási tisztítószereket nem szabad egymással keverni. Keverésük, együttes használatuk során mérgező gázok keletkezhetnek vagy robbanás történhet.