2018. április 27., péntek 12:52

Ifjúsági versenyek

2018-04-12 Ifi versenyek2018. áprilisában kerültek lebonyolításra a katasztrófavédelmi ifjúsági versenyek. Önkénteseink az Észak-budai versenyek, és a fővárosi döntő lebonyolításában is részt vettek.

Április 10-én, az I-II-XII. kerületi diákok versenyén, 12-én a III. kerületi megmérettetésen segítettük a lebonyolítást. Mindkét napon a radiológiai-, biológiai-, vegyi védelmi, vagyis az RBV állomást üzemeltettük.

A csapatok feladata az volt, hogy egy tagnak be kellett öltöznie vegyi védelmi ruházatba. A pontozás során sokat számított, hogy a védőruhát szabályos kellett fel-, majd levenni is. A csapat többi tagja a beöltözésnél még segíthette társát, de a vetkőzésnél már csak szóban instruálhatták a szituáció szerint szennyezett területről kijövő versenyzőt.

A fővárosi verseny előtt, az Észak-budai kerületek győztes csapatainak tartott felkészítést az Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség. Önkénteseink feladata itt is az RBV állomásra való felkészítés volt, mely az április 19-én megrendezett döntőben a kerületi fordulótól eltérő feladattal várta a csapatokat.

Önkénteseink itt is a vegyi védelmi állomás munkáját segítették. A 4 fős csapatokból 2 főnek az volt a feladat, hogy borítékból UN számot húzzon, majd Vax katalógus használatával azonosítsa a vesélyes anyagok, elmondva annak legfontosabb jellemzőit, utána megállapítani, majd kockákból kirakni az anyag elsődleges veszélyét jelölő bárcát.

Eközben a másik 2 csapattagnak vegyi védelmi ruhába kellett öltöznie, majd a szennyezett területre bemenni, az ott található veszélyes anyagot elzárni és kijönni a területről. Amikor a kocka is elkészült, és a beöltözött játékosok is elérték a szennyezett terület határát, akkor lett befejezve a feladat.

A versenyeken, felkészítéseken való közreműködéssel önkénteseink közel 100 munkaórát teljesítettek.