Közép-Budai Önkéntes Ifjúsági Polgári VédelemAz Egyesület alapító tagjaitól nem áll távol az ifjú kori felkészülés a polgári védelmi feladatokra. 1995-ben egy iskolai polgári védelmi versenycsapatból létrejött a Táncsics Mihály Gimnázium Polgári Védelmi Ifjúsági Alegység, mely saját felkészítéseket szervezett tagjainak, folyamatosan fejlesztve azok katasztrófavédelmi tudását. Ezen okból a későbbiekben az alegység csapata kiváló eredményeket ért el a polgári védelmi, később katasztrófavédelmi ifjúsági versenyeken (fővárosi 1. helyezett 3 alkalommal, országos 1. helyezés 1 alkalommal).

A versenyeken való megmérettetés mellett, a megalapozott tudást felhasználva, az alegység segített katasztrófák felszámolásánál, veszélyhelyzeti védekezéseknél is: a tiszai árvizek, a Tisza menti belvizek elleni védekezéseknél a fiatalok kivették részüket a munkából, az emberek és a házak mentéséből. Már akkor kiderült számukra, hogy egy jól felkészített önkéntes igen nagy segítséget jelent, legyen szó felnőttről vagy fiatalról. Az Egyesület alapító tagjai közül sokan a Táncsics Mihály Gimnázium Polgári Védelmi Ifjúsági Alegység keretein belül kezdtek az önkéntes polgári védelemmel foglalkozni.

Egyesületünket az elmúlt évek tapasztalatai és a közösségi szolgálat megjelenése arra ösztönözte, hogy felkészítési rendszerét terjessze ki a fiatalabb korosztályok irányába. A közérdekű önkéntességről szóló törvény lehetőséget enged a 14. életévét betöltött fiatalok kárfelszámolási munkába való bevonására, ami alapos felkészítéssel és megfelelően kialakított rendszerrel biztonságosan kivitelezhető.

A Közép-Budai Önkéntes Ifjúsági Polgári Védelem egy olyan hiánypótló kezdeményezés, mely arra ösztönzi – elsősorban – a budai tinédzsereket, hogy mind a közösségi szolgálat berkein belül, mind saját szabadidejükben szervezett keretek között segítsenek embertársaikon, illetve felkészüljenek azokra a helyzetekre, amikor erre szükség van.

Az IFI programban résztvevők, mint az egyesület fiatal önkéntesei vehetnek részt a különböző képzéseken, gyakorlatokon, valamint a kárelhárítási feladatokban egyaránt. A megjelenésünkhöz igazodó, ám attól jól megkülönböztethető, saját design kifejezi a csapat össze- és hozzánk tartozását, de kiemeli fiatalkorú mivoltukat.