2017. október 10., kedd 10:24

EFOTT Fesztivál 2017

2017-07-10 efott2017. július 11-17. között került megrendezésre az idei EFOTT fesztivál, melynek elsősegélynyújtó biztosítását, orvosi segélyhelyét és műszaki mentő biztosítását is Egyesületünk látta el.

Július 10-én, miután felmálháztuk felszereléseinket, 3 autóval és 2 utánfutóval indultunk el Velencére. Délután megkezdtük a segélyhely felépítését, hogy a másnap délelőtti nyitást már 100%-os készenlétben várhassuk.

A segélyhely 7 sátorból és egy vezetési pontból épült fel, összesen több mint 120 m2 területen. Kialakítottunk egy ügyeleti sátrat, két sátorban 3 ellátóhely kapott helyet, további két sátorban pedig 10 fő megfigyelésére alkalmas fektetőt helyeztünk el. Egy sátorban raktárt alakítottunk ki, egy másikban pedig az élelmezéshez szükséges felszereléseket tároltuk le. Telepítettük mobil vezetési pontunkat is, innen irányították az ügyeletesek az „eü bázis” működését.

A hét folyamán végig két váltásban, éjjel-nappal dolgoztunk, váltásonként egy elsősegélynyújtó járőr, egy műszaki mentő járőr, és egy ügyeletes volt szolgálatban. A segélyhely szakmai feladatait a Sped-Med mentőszolgálattal közösen végeztük. A kisebb sérüléseket önkénteseink látták el, míg a komolyabbakat a mentőszolgálat szakemberei, önkénteseink segítségével. Ennek köszönhetően elsősegélynyújtóink idén is sokat tanulhattak, hiszen olyan esetek ellátásánál asszisztálhattak, melyekkel mi ritkán találkozunk.

Műszaki mentőinknek az első nap adott feladatot: éjjel két helyszínen kellett vízmentesítést végeznünk, ebből az egyik helyszín szivattyúzását a nappalos szolgálat is folytatta. Az ő feladatuk volt reggel és délben az ennivaló felvétele, és a védővíz szállítása is az eü bázisra. A hét folyamán többször jelzett erős szelet a meteorológia, ilyenkor rendszeresen körbejárták a bázist, ellenőrizék a sátrak rögzítését. Egy alkalommal egy eloltott tüzet jelentett a biztonsági szolgálat, melyet az állomány leellenőrzött, megállapította hogy ~0,5 m2 területen kapott lángra a szalma, és hogy oltását valóban sikeresen elvégezték. Amikor nem volt feladatuk, az elsősegélynyújtók munkáját segítették, az eszközök karbantartását és takarítását végezték, vagy gyakoroltak.

A hét folyamán összesen 235 sérültet láttunk el 261 esetben, ebből 17 főt kellett további kezelésre kórházba szállítani. A könnyű sérültekből volt a legtöbb, 102 ellátás. Ez többségében apró sérüléseket, korábbi sebek újrakötözését, horzsolások ellátását jelentette. A legtipikusabb a bokasérülés volt, ezzel 42 főt láttunk el. Ezen felül további 26 esetben kellett foglalkozunk egyéb végtagsérülésekkel, ficam- és rándulásgyanús esetekkel, valószínűsíthető törésekkel. 15 esetben láttunk el fej, szem vagy orrsérülést, 9 esetben csípést, kiütést, 2 esetben égést. 31-szer kerestek minket rosszullét, pánikroham, allergia és asztma tünetei miatt, a fektetőben pedig 33 alkalommal kellett ittas személyt elhelyeznünk.

Vasárnap hajnalban életet is mentettek a szolgálatban lévők: a bázis személyzete arra lett figyelmes, hogy a vízben, ~30 méterre a parttól mintha ember lenne. Erről lámpák segítségével megbizonyosodtak, és megállapították, hogy az illető feltehetően nem képes saját erejéből partot érni. Két önkéntesünk úszni kezdett felé, az ügyeletes pedig mindent megtett, hogy az egyébként csak nappal szolgálatban lévő vízimentőket értesíteni tudja. Önkénteseink elérték, és elkezdték kihúzni a sérültet. Mikor már csak pár méterre voltak a parttól, a fesztivál vízimentői is megérkeztek és a végén ők is segítettek partra vinni a fiatalembert, akit a Sped-Med mentősei vettek át. A kihűlt férfit elkezdték felmelegíteni, majd kórházba szállították.

Július 17-én hajnalban a szolgálatban lévő állomány megkezdte a segélyhely bontását, fenntartva az eü és müme járőrök reagáló képességét szükség esetére. A rendezvény hivatalos zárása 10:00 órakor volt, ekkor önkénteseink elhagyták a területet és elindultunk haza.

A fesztivál 8 napja alatt 26 fő önkéntesünk 1082 munkaórát dolgozott, beleértve az építést, bontást, fel- és lemálházást, és a szolgálatok ellátását.  

 


 

 

Utoljára frissítve: 2017. október 10., kedd 13:11