2015. máj. 11., hétfő 21:51

Katasztrófavédelmi ifjúsági verseny

2015-04-22 2015 katvédverseny2015. április 22-én az Óbudai Szigeten került megtartásra a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny fővárosi fordulója. Önkénteseink az Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltséggel és az Észak-budai Önkéntes Mentőcsoporttal közösen a tűzvédelmi állomást üzemeltették. 

Az elmúlt hetekben a kirendeltségek mind megtartották területi versenyüket, melyekről kerületenként a győztes csapatok jutottak tovább a fővárosi versenyre mind általános, mind középiskolás kategóriában. Az Észak-budai kerületek csapatainak versenyére április 16-án került sor a XII. kerületi Jókai Klubban. Itt a résztvevőknek összesen három tesztsort kellett kitölteniük elsősegélynyújtás, tűzvédelem és katasztrófavédelem kategóriában. A versenyt természetesen önkénteseink is segítették, 2 fő részvételével.

A győztes csapatok részére április 21-én a kirendeltség gyakorlati felkészítést tartott, amin Egyesületünket a VAX katalógus és a védőruházat szabályos használatának begyakoroltatására kérték fel.

A fővárosi versenyen 5 önkéntesünk vett részt. A tűzvédelmi állomáson a 4 fős csapatokat kettéosztottuk, 2 fő a Rózsadomb ÖTE vezetésével alapvezeték szerelését mutatta be osztóról, a másik fele pedig önkénteseinknél a puttonyfecskendővel lőtt célba. A célba lövéshez összesen 10 palackot állítottunk fel három sorban. A feladat az volt, hogy a megadott vonal mögé felállva az egyik tag pumpálta, míg a másik irányította a fecskendőn lévő tömlő sugarát. A padokon elhelyezett palackokat balról-jobbra, és a közelebbitől a távolabbi felé haladva kellett ledönteni. A nem sorrendben ledőlő, valamint az állva maradt palackok mínusz pontot értek. Az állomáson összesen 30 pontot adhattunk, amiből 5 pont az alakiság (jelentés, fegyelem), 15 pont a sugárszerelés és 10 pont a célba lövés volt. Délután egy óra körül minden csapat befejezte az állomásokat. A verseny közös ebéddel, majd három óra körül eredményhirdetéssel ért véget.

Az Észak-budai versenyen, a felkészítéssel és a fővárosi versenyen való részvétellel összesen 9 fő önkéntesünk 55 munkaórát teljesített.