2014. április 10., csütörtök 12:57

Fővárosi Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny 2014

2014-04-15 Fővárosi verseny2014. április 15-én került lebonyolításra az idei Fővárosi Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny. Az előkészületekben és a lebonyolításban az előző évekhez hasonlóan Egyesületünk is részt vett.

A fővárosi versennyel kapcsolatos teendőink 10-én kezdődtek, amikor az Észak-budai régió, tehát az I., II., III., XII. kerület győztes csapatainak felkészítése történt az Észak-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltségen. Önkénteseink itt 5 fővel jelentek meg, és segítettek a fiataloknak felkészülni az árvízvédelmi, és a veszélyes anyagokkal, radiológiai-, biológiai és vegyi védelemmel kapcsolatos feladatokra.

Április 14-én, a verseny előnapján a helyszín kialakítását, berendezését segítettük, egyetlen önkéntes, civil csapatként. A szervezőkkel együtt bejártuk a helyszínt, felmértük az adott állomáson szükséges erő- és eszköz igényeket, majd a tűzoltóság szállítójárművéről lepakoltuk a felszereléseket, és berendeztük a regisztrációnak és ebédlőnek helyet adó termet. Ezen a napon 4 fővel segítettük a hivatásos állomány munkáját.

Mivel 14-én estére viharos erősségű szélre adtak ki riasztást, így a sátrak felállítását a verseny reggelére napolták el. Ennek következtében önkénteseink 7 fős létszámmal már reggel 6 órakor megérkeztek a helyszínre, ami a Hajógyári szigeten, a volt honvéd üdülőben volt kijelölve. Megkezdtük a rajsátrak felállítását, segítettük a szükséges eszközök állomásokra történő kiszállítását és a sátrak berendezését.

Amikor már minden állt, és a feltételek is adottak voltak ahhoz, hogy a verseny elindulhasson, önkénteseink elfoglalták helyüket a számukra kijelölt állomáson. Egyesületünk az Észak-budai Önkéntes Mentőcsoport tagjaként, a Rózsadomb Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel, és az Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltség-vezetőjével a tűzoltó állomáson kapott helyet. A 4 főből álló csapatokat itt kettészedtük, ugyanis az állomáson 2 feladatot kellett megoldaniuk. A csapat 2 tagja osztott sugarat szerelt. Az egyik tag kigurította, osztóra kapcsolta, majd kihúzta a nála lévő C tömlőt. Ehhez a tömlőhöz társának egy másik C tömlőt kellett kapcsolnia, majd miután kihúzta azt, egy sugárcsövet kellett rákapcsolni. Mindezt persze szabályosan. Miután a feladatot végrehajtották, (szintén szabályosan) vissza kellett szerelniük. Eközben a csapat másik két tagja puttonyfecskendővel kellett, hogy célba lőjön. Megadott vonal mögé felállva, az egyik tag pumpálta, míg a másik irányította a fecskendőn lévő tömlő sugarát. A feladat az volt, hogy a 2, 3, 4, illetve 5 méterre felállított padokon elhelyezett palackokat balról-jobbra, és a közelebbitől a távolabbi felé haladva döntsék le. A nem sorrendben ledőlő palackok mínusz pontot értek. Az állomáson összesen 30 pontot adhattunk, amiből 5 pont az alakiság (jelentés, fegyelem), 15 pont a sugárszerelés és 10 pont a célba lövés volt.

A verseny reggel 9 órakor kezdődött meg, és délután fél 2-re mind a 40 csapat teljesítette az állomásokat. Ezután a versenyzők, az önkéntes mentőszervezetek és a szervezők ebédelni, majd eredményhirdetésre mentek, ezalatt önkéntes pedig megkezdték a sátrak lebontását, kalodázását, az állomásokra kiszállított eszközök összeszedését, és deponálását. Az eredményhirdetést követően a csapatok, és más szervezetek önkéntesei elindultak hazafelé. Egyesületünk, egyetlen önkéntes, civil szervezetként maradt a helyszínen, befejezni a felszerelések összepakolását, leellenőrizni azok meglétét. Ezután körülbelül egy órát vártunk a tűzoltóság szállítójárművére, amire a 20 sátorkészletet (kalodák, ponyvák, cövekek), 40 sörasztalt, 80 sörpadot, és néhány egyéb, a versenyhez szükséges eszközt mindössze néhány fő hivatásos segítségével pakoltuk fel. Önkénteseink a munkát este 6 óra körül fejezték be. A tavalyi évhez hasonlóan idén is elmondhatjuk, hogy Egyesületünk önkéntesei értek ki először, és hagyták el utoljára a verseny helyszínét.

Az Észak-budai felkészítéssel, a hétfői előkészületekkel, és a keddi versennyel önkénteseink összesen 118 munkaórát teljesítettek.

 


 

Utoljára frissítve: 2014. április 18., péntek 20:59