2014. február 25., kedd 19:34

Felkészítési program gyermekotthonokban, 2. foglalkozás

2014-02-22 OAD2014. február 22-én folytatódott OAD programunk, ahol ezúttal a tűzvédelem, tűzoltás témakörében tartottunk előadást és gyakorlati foglalkozást a gyerekeknek.

A kétórás előadás első felében megismertettük a gyermekekkel a tűz és a tűzvédelem fogalmát, megbeszéltük, milyen tűzveszélyes berendezések találhatóak a háztartásban, és hogy mit mivel szabad oltani. Elmagyaráztuk hogyan lehet leghatékonyabban megelőzni a tüzek kialakulását, például hogy mire figyeljenek oda, ha elektromos eszközöket, vezetékeket használnak.

Elmondtuk, és videó felvételek segítségével szemléltettük a tűz kialakulásának folyamatát. Jól látható volt, hogy milyen gyorsan lesz aprócska tűzből akkora, ami már az egész szobát lángba borítja; hogy milyen mértékben telik meg füsttel a helyiség; és hogy mi az a határ, amikor még egy kézi tűzoltókészülékkel képesek lehetünk megfékezni a lángokat. Összegyűjtöttük, miket lehet szükség esetén oltóeszközként használni, ha tűzoltókészülék nincs, nem működik vagy nem férünk hozzá.

Szó esett a tűz bejelentésének szabályairól is: milyen telefonszámot kell felhívni, mit kell mindenképpen elmondani a tűzoltóságnak, és mik azok az információk, amikkel nagyban segíthetjük a kivonuló szakemberek munkáját.

Megismertettük a hallgatóságot a kézi tűzoltókészülék működési elvével és használatával, amit az előadás végén mindenki kipróbálhatott. Az elméleti oktatási után rövid szünetet tartottunk, majd az udvaron tűzoltási gyakorlat következett. Tűztálcába benzint öntöttünk, meggyújtottuk, majd bemutattuk hogyan kell biztonságosan megközelíteni és eloltani a tüzet. A gyerekeket párokba rendeztük, védőfelszereléssel láttuk el őket, és a kezükbe adtunk 1-1 porraloltó készüléket. A feladatot mindenki sikeresen végrehajtotta. A gyakorlat jelentősége leginkább abban nyilvánul meg, hogy most már mindenki tisztában van azzal, hogy mekkora tüzet képes eloltani egy átlagos készülékkel, érezhették annak súlyát és megtapasztalták, milyen technikával kell kezelni, hogy hatékonyan tudjanak fellépni kisebb tüzek esetén.

Az előadássorozat a tanév végén folytatódik, vegyi védelmi-, és elsősegélynyújtó ismeretekkel.

A foglalkozás keretein belül 7 fő önkéntesünk 14 munkaórát teljesített.

 


 

Utoljára frissítve: 2014. november 18., kedd 19:45