2017. máj. 31., szerda 12:24

Ifjúsági katasztrófavédelmi versenyek

2017-04-11 ifi versenyIdén tavasszal is megrendezésre kerültek az ifjúsági katasztrófavédelmi versenyek. Egyesületünk az Észak-budai fordulóban az RBV állomást üzemeltette, a fővárosi döntőben pedig az árvízvédelmi állomáson segítette a hivatásos katasztrófavédelem munkáját.

Április 11-én tartotta meg az Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség az I, II, III, és XII. kerületben nevezett csapatok versenyét. A 4 fős csapatok általános- és középiskolai kategóriában indultak. Első feladatként egy három részből (polgári védelem, elsősegélynyújtás, tűzvédelem) álló tesztsort kellett kitölteniük, ezt követően pedig gyakorlati feladatok végrehajtásával bizonyították tudásukat. Önkénteseink a radiológiai-, biológiai-, vegyi védelmi állomáson figyelték és pontozták a gyerekek teljesítményét, akiknek Tychem C típusú vegyi védelmi ruhát és Auer gázálarcot kellett szabályosan fel- és levenniük.

A Észak-budai verseny győztes csapatai számára másnap felkészítést tartottak a fővárosi versenyre, ahol önkénteseink az RBV állomás feladatainak szakszerű végrehajtását tanították meg. A vegyi védelmi öltözet használatán felül a VAX katalógussal is megismerkedtek a résztvevők, aminek segítségével a veszélyes anyagok legfontosabb tulajdonságait tudják meghatározni.

A fővárosi versenyre április 19-én került sor. Itt a hivatásos katasztrófavédelem munkatársaival közösen felügyeltük az árvízvédelmi állomást, ahol buzgár elfogását kellett bemutatni az előre megtöltött 30 db homokzsák felhasználásával. Egyszerre három csapat volt az állomáson, akiknek a korábbi évekkel ellentétben idén időre kellett megcsinálniuk a feladatot, az óra akkor állt le, amikor az utolsó homokzsákot is visszabontották és az eredeti helyére rakták le.

Az eredményhirdetést követően a Budapest Mentőszervezet tagszervezeteként egy bemutatóban is részt vettünk, ahol kötéltechnikai mentőinknek két sérültet kellett kötélpályán, hordágyon leereszteniük egy félig leégett, instabil épület első emeletéről.

Az eseményeken összesen 10 önkéntesünk 100 munkaórát teljesített.

  


 

 

 

Utoljára frissítve: 2017. máj. 31., szerda 13:14