2017. január 05., csütörtök 09:41

BASIC tanfolyam Ősz, V. oktatási nap

2016-10-22 basic v2016. október 22-én tartottuk meg a BASIC tanfolyam utolsó oktatási napját, melyen a távolságvédelem és az árvízvédelem mellett a tanfolyamba újonnan bekerült városi-kutató mentő ismeretek is oktatásra került.

Egyesületünk viszonylag gyakran kap olyan feladatot világháborús robbanótest előtalálása esetén, hogy üzemeltesse a befogadóhelyet azok számára, akiknek ideiglenesen el kell hagyniuk otthonukat, de árvizek esetén is előfordulhat, hogy ki kell telepíteni vagy menekíteni a lakosságot. Ezért fontosnak tartjuk hogy új önkénteseink már a tanfolyam keretein belül megtanulják mi a teendő, ha távolságvédelmi feladatot kell ellátni. Először átbeszéltük az alapfogalmakat, melyek egy részével a hallgatók már az I. modulcsoporton belül találkozhattak. Ezután bemutattuk mely feladatnál mi a teendő, mire kell odafigyelni, hogyan kell berendezni a gyülekező- és befogadóhelyet, milyen formában és hogyan kell tájékoztatni az érintett lakosságot. Megmutattuk a távolságvédelmi akciókészletet (TVAK), amit egy Egyesület kifejezetten erre a célra fejlesztett ki, és megtalálható benne minden olyan felszerelés, amire önkéntesinknek szüksége lehet ilyenkor.

A délelőtt második felében árvízvédelemmel foglalkoztunk. Az Egyesület mióta létrejött, Budapest minden árvízi védekezésében részt vett, de az ország több részén is segédkeztünk rendkívüli árvíz esetén. A hallgatók megtanulták az árvízi alapfogalmakat és jelenségeket, a védekezés menetét, a felelős szerv munkáját. Ezután gyakorlatban is kipróbálták a nyúlgát építését, annak bordás megtámasztását, és a buzgárok elfogására használt ellennyomó medence kialakítását.

Délután első ízben került megtartásra a városi kutató-mentő ismeretek modul, amire régi önkénteseink közül is sokan kíváncsiak voltak. Az elméleti részben ismertettük mi az az USAR (urban search and rescue), milyenek a nemzeti és nemzetközi viszonyok, előírások, elvárások, hogyan/kikből épül fel és mi a feladata egy ilyen csapatnak, hogy koordinálják a műveleteket. Utána egy játék keretein belül a hallgatók kicsit közelebbről is megtapasztalhatták hogyan működnek a komponensek, és mik a végrehajtandó feladatok a területkutatás, a mentés, az ellátás során.

A nap folyamán 26 önkéntesünk 218 munkaórát teljesített.

 


 

 

 

Utoljára frissítve: 2017. január 05., csütörtök 09:50