2016. március 08., kedd 09:47

Tájékoztató nap

2016-02-21 tájékoztató nap2016. február 21-én tájékoztató napot és munkavédelmi oktatást tartottunk azok számára, akik önkéntesként szeretnének bekapcsolódni az Egyesület munkájába.

Az év elején tartott évtervező megbeszélésen az Egyesület vezetősége úgy határozott, hogy lehetőséget biztosít az Egyesület munkájába való bekapcsolódásra már a BASIC Önkéntes Alapfelkészítési Program elvégzése előtt is. Február 21-én tartottuk az első tájékoztató napot, melynek első előadása a szervezet ismeret volt. Ennek keretein belül a résztvevők megismerkedhettek az Egyesület történetével, életével, a szervezet felépítésével, a használatos dokumentumokkal, és a bázison található eszközökkel.

Ezután munkavédelmi oktatás következett. Önkénteseink biztonságát mindennél fontosabbnak tartjuk, ezért került bele a tájékoztató nap programjába is a munkavédelem. Fontos, hogy mindenki tisztában legyen az általunk végzett feladatok veszélyeivel, és hogy a sérülések elkerülése érdekében milyen munkavédelmi eszközök vannak nálunk rendszeresítve. Az általános munkavédelmi szabályok mellett a jelenlévők megismerkedhettek technikai eszközeink, műszaki mentő gépeink veszélyeivel, és az ezek mellé készletezett munkavédelmi eszközökkel és azok használatával.

A napot híradó-kommunikációs ismertetővel zártuk. Nincs olyan megmozdulása az Egyesületnek, mely során ne kellene rádiót használni. Legyen szó gyakorlatról vagy éles alkalmazásról, a rádió minden esetben az elsődleges eszköz a belső kommunikációra. Ezért röviden ismertettük új önkénteseinkkel az általunk használt Motorola GP 380 rádiókat, a rádió használatának előnyeit és hátrányait, a rádióforgalmazás során kötelezően betartandó szabályokat, és a hívónevekkel kapcsolatos tudnivalókat. Ezután mindenki kapott 1-1 rádiót, és begyakorolták a hosszú- és rövid hívásokat, valamint a rádiópróbát.

A tájékoztató napon 4 új és 8 régi önkéntesünk vett részt, ezzel 54 munkaórát teljesítettek.