2016. március 05., szombat 11:39

Járőrvezetői tréning

2016-02-14 jőrvez tréning2016. február 14-én, vasárnap járőrvezetőinknek tartottunk felkészítést, melynek fő témája az EDR rádiók és a KAP online rendszer használata, valamint a műveleti lapon történő újítások ismertetése volt. 

Az EDR rádiók és a KAP online rendszer használatának ismerete önkéntes tűzoltó egyesületi működésünk elengedhetetlen része, de a rádiók hagyományos kárelhárítási feladataink ellátása során is nagyban megkönnyítheti a kommunikációt a hivatásos állománnyal. A képzés régóta próbáltuk leszervezni, de ez idáig rajtunk kívül álló okok miatt sajnos nem jöhetett létre.

Az oktatás a KAP online rendszerrel kezdődött, járőrvezetőink megismerhették a rendszer funkcióit, a különböző menüpontok használatát, és a számunkra legfontosabbat, a szeradatlapok kitöltésének menetét. Ezután az EDR rádiókkal ismerkedtünk meg részletesen, kezdve a beállításokkal, csatornákkal, funkciógombokkal, ezen rádión történő forgalmazási szabályokkal. A hivatásos katasztrófavédelem és tűzoltóság rádióforgalmazása kis mértékben eltér a miénktől, így különféle szituációkon keresztül megbeszéltük azokat a helyzeteket és szakkifejezéseket, melyeket minden esetben jelenteni, használni kell. Végül ismertetésre kerültek azok a hívónevek, melyeket ismerniük kell járőrvezetőinknek, ilyen például a kirendeltség vezető, a felügyelők, vagy a káresemény felszámolásának vezetésével megbízott kárhelyparancsnok.

Az EDR, KAP online felkészítés megtartását ezúttal is köszönjük Nagy Gábor tűzoltó alezredes úrnak, a II. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnokának!

Rövid szünetet követően annak a kockázatértékelő táblázatnak az ismertetése következett, mellyel a máltai városi kutató-mentő gyakorlaton szerzett tapasztalok alapján kiegészítésre került a műveleti lap. Ez az a dokumentum, melyet minden műszaki mentő tevékenység során ki kell töltenie a járőrnek. A táblázat célja, hogy segítse a járőrvezetőt, felhívja figyelmét a biztonságos munkavégzésre, felismerje az esetleges veszélyeket, azok mértékét, és hogy mit tudni ellenük. A táblázat segítségével a járőrvezető ki tudja számolni a veszély mértékét, és meg tudja tenni a szükséges óvintézkedéseket, melyeket természetesen eddig is megtett, de mostantól táblázatos formában, segítő szándékkal, írásban is tudja jegyezni ezeket.

A képzésen 9 fő önkéntesünk vett részt, akik ezzel 32 munkaórát teljesítettek. 

 


 

 

Utoljára frissítve: 2016. március 08., kedd 09:35