2013. február 24., vasárnap 20:57

BASIC 1/2013 II. modul elsősegélynyújtás

2013. február 24-én egésznapos oktatás keretében elsősegélynyújtást oktattunk leendő önkénteseinknek. A 2.1. modulban általános elsősegélynyújtást, a 2.2. modulban katasztrófa elsősegélyt és katasztrófa pszichológiai ismereteket hallgathattak.

Az elsősegélynyújtás a polgári védelmi feladatok egyik legfontosabb része, minden kárterületen és majdnem minden katasztrófahelyzetben jelentkezik. A sikeres ön és kölcsönös segítségnyújtás alapvető elvárás a polgári védelem, katasztrófavédelem területén dolgozó önkéntessel szemben.

A 2.1. modul oktatásának célja az alapvető általános elsősegélynyújtási ismeretek átadása, a résztvevők az alapszintű újraélesztés megismerése után a stabil oldalfekvés végrehajtását sajátíthatták el, majd a fejtől-lábig vizsgálat bemutatása következett. Az alapvető fogások után az egyes sérülésfajták ellátását, kötözéseket, sínes rögzítéseket tanulhattak a résztvevők.

A 2.2. modul a katasztrófák speciális elsősegélynyújtási igényeit dolgozza fel. A modul első részében a laikus osztályozás szabályait és végrehajtását tanulhatják meg a résztvevők, majd a közegészségügyi feladatrendszer és az orvosi segélyhely telepítésével kapcsolatos feladatok bemutatása következett. A katasztrófapszichológia témakörében két nagyon fontos kérdést, az ÖPVE mint mentőcsapat pszichológiai egészségét és a túlélők traumájának laikus kezelését sajátíthatták el a résztvevők.

Az oktatással az oktatók 45 önkéntes munkaórát teljesítettek.