2016. június 28., kedd 16:22

Városi kutató-mentő gyakorlat Ászáron - Budapest MSz

2016-05-28 Ászár usar2016. május 28-29-én Ászáron tartott városi kutató-mentő gyakorlatot a Budapest Mentőszervezet USAR komponense, a Magyarországi Különleges Mentő Egylet tagjainak szakmai vezetésével. A komponens jelentős részét Egyesületünk adta ki.

A szituáció szerint május 24-én, kedden erős földrengés rázta meg Lambériát (Ászár), és a kis ország elfogadta a Budapest Mentőszervezet segítségét, akik szombat kora reggel érkeztek meg abba a keményítőgyárba, melyet Lambéria munkaterületnek kijelölt. A gyárban a földrengés ideje alatt sokan dolgoztak, és számos munkás azóta sem került elő. A komponens feladata az volt, hogy felkutassa és kimentse az esetleg sérülteket.

Reggel beosztásra kerültek a csapatok, akik 3 helyszínen kezdték meg a munkát. Ezalatt önkénteseink egy kis csoportja megkezdte a tábor felépítését: mobil vezetési pontot telepítetését, a háló- és étkezősátrakat, míg a Budapest Mentőszervezet logisztikai komponense, a Tranz-Org pedig telepítette a tábor áramellátását, a mobil zuhanyzót és wc-t.

Az USAR csapatok dolga nem volt egyszerű: az egyik helyszínen egy kb 2 méter magasságban lévő ablak volt az egyetlen használható „bejárat”, miután ezen bejutottak az épületbe szűk helyen kellett átvágniuk a falat a továbbhaladáshoz. Ezt követően szintén szűk, törmelékekkel teli lépcsőn kellett leküzdeniük magukat, melynek alján szintén akadályba ütköztek, ezt orrfűrész használatával hárították el. Végül bejutottak abba a helyiségbe, ahol az előzetes információ szerint sérült lehet, őt mentőkutyák segítségével megtalálták, majd a csapat elsősegélynyújtói ellátták a sérüléseket és szállításra alkalmas állapotba hozták a megtalált személyt, akit a gerinchordágyon való rögzítést követően ugyan azon a szűk terepen szállítottak ki a romos épületből.

Közben egy négy fős csapat egy másik épület magas megtámasztásán dolgozott, aminek specialitása az, hogy 6-8 méter magasságig kellett építeni. Ezt a fajta megtámasztást nem sokan használják, ugyanis nagyon precízen, pontosan kell építeni, és időigényes is, de a gyakorlat szakmai vezetője szerette volna, ha ilyet tud a Budapest Mentőszervezet. Az épület egy másik részén egy kisebb csapat futógerendás megtámasztást is végrehajtott, aminek annyi a lényege, hogy szegek használata nélkül, a méretre vágott faanyagok egymásnak feszülésével biztosítja az épületet.

Este 8 óra magasságában a terület leürítésre került, a csapatok megvacsoráztak, megbeszélték a nap tapasztalatait, majd pihenni tértek. Másnap reggel 7 órakor folytatódtak a munkálatok a magas megtámasztásnál, melyet délelőtt sikerült befejezni.

Délután az egész csapat újabb sérültek keresésére indult. Az adott épületrész megközelítéséhez falat kellett áttörni, majd a romok között, szűk és sötét alagúton átkúszva, különböző egyéb akadályokat leküzdve a kutyák segítségével több sérült is találtak. Ellátást követően elkezdték őket kimenteni, de közben egy utórengés miatt az emeletre vezető lépcsők beszakadtak, a csapat néhány tagja és a még ott lévő sérülték nem tudtak a korábbian használt útvonalon kijutni. Emiatt a kötéltechnikai mentő csapat kötélpályát épített, és mind a sérülteket, mind a mentőcsapat tagjait kötélen juttatták ki az épületből.

A feladat befejezése után rövid pihenőt és étkezést követően megkezdődött a tábor bontása, a felszerelések takarítása és ellenőrzése, majd visszamálházása az autókra.

A gyakorlaton összesen 23 fő önkéntesünk vett részt, és 733 munkaórát teljesítettünk. 

 

További képek a facebookon:

https://www.facebook.com/budapestmentoszervezet/photos/?tab=album&album_id=1634988726822312

https://www.facebook.com/OPVE.hu/photos/?tab=album&album_id=1374671615882857

 


 

 

Utoljára frissítve: 2016. június 30., csütörtök 15:31