2018. január 05., péntek 11:40

Téli felkészülési gyakorlat a Mátrában

2017-11-18 mátra okf gyak2017. november 18-19-én az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) nagyszabású műszaki mentő gyakorlatot tartott a Mátrában, melyen Egyesületünk a Budapest Mentőszervezet tagjaként vett részt.

A gyakorlat ötletét az adta, hogy tavaly télen leesett nagy mennyiségű hó miatt sok fa dőlt ki, nagy ágak szakadtak le róluk, és települések, utak voltak napokon keresztül megközelíthetetlenek. Korábban erdészeti szakemberek jelölték meg azokat az útszéli fákat, melyeket a biztonság érdekében mindenképp ki kell vágni, ez pedig nagyszerű gyakorlási lehetőséget biztosított az önkéntes mentőszervezetek és tűzoltó egyesületetek részére.

Önkénteseink már 17-én, pénteken leutaztak Gyöngyösre, hogy a másnap hajnali találkozóra minél kipihentebben tudjunk érkezni. A péntek esti leérkezést követően beosztottuk járőreinket, és átbeszéltük a fontosabb biztonsági rendszabályokat.

Szombat reggel egy gyöngyösi benzinkúton találkozott a fővárosból ékező önkéntes és hivatásos állomány. Itt a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól reggelit kaptunk, megtankoltuk az autókat és üzemanyagkannákat, és megtartották a munkavédelmi oktatást és az eligazítást. Ezután indultunk tovább a Mátraszentistván melletti Bőgős rétre, ahol a Budapest Mentőszervezet felállította saját vezetési pontját, megtörtént a teljes állomány csapatba osztása, valamint újabb eligazítást tartott a gyakorlat vezetője. Összesen 5 megye önkéntes szervezetei vettek részt a gyakorlat szombati napján ~150 fővel

A jelölt fák döntését és darabolását a végig a helyszínen tartózkodó erdészeti szakemberek felügyelték. A nehézséget az jelentette, hogy ~fél óránként teljesen le kellett takarítani az útszakasz félpályáját, hogy a két zárási ponton várakozó forgalmat (köztük helyi járati és távolsági buszokat) át lehessen engedni. Ezért egyszerre csak 4-5 fát döntöttünk ki, miután a döntést végző önkéntesek befejezték a munkát, a többiek nekiállhattak hogy adott méretre darabolják fel a rönköket.

Szombat kora délután az OKF gyakorlat vezetője levonta a csapatokat a területről, és megtartották az értékelést. Ezt, valamint az eszközök takarítását, számbavételét és összepakolást követően szállásunkra indultunk, ahol kötetlen szakmai beszélgetés keretein belül folytatódott az értékelés.

Vasárnap a Budapest Mentőszervezet egyedül dolgozott tovább a helyszínen, befejezve a jelölt, veszélyes fák eltávolítását. Összesen 16 önkéntesünk dolgozott 5 darab motoros láncfűrésszel, a döntés és darabolás mellett jelentős részt vállaltunk a Budapest Mentőszervezet vezetési törzsének munkájában is.

Egyesületünk 226 önkéntes munkaórát teljesített.

  


 

 

Utoljára frissítve: 2018. február 01., csütörtök 12:43