2018. január 05., péntek 11:33

EVOLSAR gyakorlat Almadában

	2017-11-17 almada evolsar2017. november 17-20-ig 2 önkéntesünk vett részt az idén már harmadik alkalommal megrendezett SAR Day városi kutató-mentő gyakorlaton, Portugáliában.

Az idei gyakorlatot Almada régióban tartották, és az EVOLSAR (Önkéntes Polgári Védelmi Csapatok Európai Egyesülete) tagjai mellett a helyi önkéntes tűzoltó és polgári védelmi egyesületek is kivették részüket mind a szervezésből, mind a végrehajtásból. Két új csapattal is megismerkedhettünk, Németországból és az Egyesület Arab Emirátusokból is érkezett kontingens.

A 24 órás, földrengést imitáló gyakorlat során folyamatosan, több helyszínen dolgoztak a résztvevők. Az élethűbb szimuláció érdekében számos sérültimitátor is részt vett a gyakorlaton, akiket el kellett látni, és ki kellett menteni a sokszor erősen romosodott területről. Érdekesség, hogy a mentőcsapatok riasztása és koordinálása az ENSZ hivatalos on-line irányítási rendszerén keresztül zajlott, melyet éles helyzetben is használnak.

A több száz főt megmozgató gyakorlat balesetmentesen és sikeresen zajlott le. Az ÖPVE önkénteseinek felkészültségét talán az a tény is mutatja, hogy minden szituációban amelyben részt vettek, csapat- vagy járőrvezetésre jelölte meg őket az aktuális helyszíni irányító törzs.

A gyakorlaton önkénteseink 48 munkaórát teljesítettek.

  


 

 

Utoljára frissítve: 2018. január 05., péntek 11:40