2017. március 29., szerda 14:09

Éjszakai elsősegélynyújtó és műszaki mentő gyakorlat

2017-02-18 éjszakai eü-müme2017. február 18-án éjszakai elsősegélynyújtó- műszaki mentő gyakorló napot tartottunk Pilisszentivánon. Az év első nagyobb volumenű programján 18 önkéntesünk vett részt.

Már szinte hagyománynak mondható, hogy minden évben eü-müme gyakorlattal kezdjük a szakmai programok sorát, mely idén annyiban volt más, hogy gyakorlat helyett gyakorló napként szerveztük meg. A sok új, még tapasztalatlan önkéntesre tekintettel, a régiek igényeit is figyelembe véve döntöttünk így, és az utólagos visszajelzések alapján minden résztvevő sokat tanult és élvezte a megszokottól eltérő programot.

A megalakulást és felmálházást követően Pilisszentivánra indultunk, ahol telepítettük a mobil vezetési pontot, lepakoltuk a felszereléseket, és felállítottuk a pihenő-étkező sátrakat. Eközben azon önkénteseink, akik a döntnöki szerepkört kapták, megtekintették a számukra kijelölt három helyszínt. Az elsőn meredek hegyoldalon talált sérültet kellett ellátni, majd hordágyba helyezni és kötéltechnikai biztosítással lejuttatni az útig. A másodiknál veszélyes fákat kellett kivágni, legallyazni, megadott méretre feldarabolni. A harmadik helyszínen egy domboldalban talált, eszméletlen gerincsérült ellátása és gerinchordággyal történő kiemelése volt a feladat, akit a nehezen járható utak miatt terepjáróval kellett megközelíteni és kihozni a táborig.

Ezután munkavédelmi oktatás és a járőrök beosztása következett. Míg az egyik járőr egymást után megoldotta a két elsősegélynyújtó feladatot, a másik folyamatosan vágott. A végrehajtás közben döntnökeink szakmai tanácsokkal segítették a járőröket, elmagyarázták, bemutatták az eszközök használatát, betartatták a munkavédelmi előírásokat.

Amikor a két csapat végzett, visszatértek a bázisra, ahol addigra meleg tea és konzerv várta őket. A vacsora és pihenő után minden döntnök elmondta észrevételeit, majd a csapatok helyszínt cseréltek és folytatódott a munka.

A feladatok elvégzése és a helyszínek rendbetétele után megkezdődött a gépek takarítása, a felszerelés ellenőrzése, és a visszamálházás az autókra, majd egy újabb rövid értékelés után, hajnali fél háromkor elindultunk vissza Budapestre. Az éjszaka folyamán önkénteseink 230 munkaórát teljesítettek.

  


 

 

 

Utoljára frissítve: 2017. március 30., csütörtök 08:42