2016. június 28., kedd 19:14

Jégverés utáni segítségnyújtás Szabolcsban

2016-06-21 szabolcsi jégverés2016. június 21-22-én Rozsályon és Méhteleken jártunk, ahol a jégverés következtében sérült tetők részleges vagy teljes fóliázását végezték önkénteseink a Budapest Mentőszervezet tagszervezeteként.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye több települését is érintette az az intenzív jégeső, amely 21-én hajnalban és délelőtt söpört végig a megyén, és több száz ház tetejében okozott jelentős károkat. Egyesületünk, mint a Budapest Mentőszervezet tagszervezete kapott riasztást aznap délelőtt, mely szerint délutáni indulással, többnapos műveletre készüljünk fel. Azonnal elkezdtük felmérni önkénteseink rendelkezésre állását, majd kora délután az első beérkező csapattal felmálháztuk egy autónkat, minden eshetőségre felkészülve. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon gyülekeztek a tagszervezetek, innen eligazítást követően az Ybl Katasztrófavédelmi Bajtársi Egylet, és a Magyar Tűzoltó Szövetség társaságában elindultunk Rozsályra.

Eközben egy újabb csapatunk készült fel, és másik két autónk felpakolását követően ők is elindultak. Leérkezést követően felvettük a kapcsolatot a helyi operatív törzzsel és Rozsály polgármesterével, akik a helyi általános iskolában szállást és étkezést biztosítottak számunkra. Ugyan itt alakítottuk ki saját vezetési pontunkat, ledeponáltuk technikai eszközeinket.

Késő este a második csapat is megérkezett, így Egyesületünk 11 fővel volt jelen. 22-én reggel, miután megtörtént a váltás az operatív törzsben, a nappalos vezetés a szomszédos Méhtelekre kérte a segítségünket. Itt a nap folyamán összesen 7 ház tetejének részleges vagy teljes fóliázását kellett elvégeznünk. A munkát nagyban nehezítette a nyári forróság, melyet felerősített a tetőn való munkavégzés a fekete takarófóliával, ráadásul a biztonság érdekében teljes védőfelszerelésben, kötéltechnikával kellett dolgozniuk önkénteseinknek.

20 óra magasságában fejeztük be a munkát, melyről mind a katasztrófavédelem helyszínen lévő szakemberei, mind a méhteleki polgármester elismerően nyilatkozott, és megköszönték önkénteseinknek a sok segítséget. Ekkorra már a legtöbb önkéntes és hivatásos szervezet levonult, másnaptól a maradék munkát helyi erőkkel folytatták. Visszatértünk rozsályi bázisunkra, felmálháztuk az autókat, majd vacsora és rövid pihenő után, nem sokkal 22 óra előtt elindultunk haza.

A munkában 11 fő önkéntesünk vett részt és 400 önkéntes munkaórát teljesítettek.

 


 

 

Utoljára frissítve: 2016. július 06., szerda 15:23