2017. október 10., kedd 08:25

Befogadás az I. kerületben

2017-10-02 befogadás 1ker2017. október 2-án egy közel 100 kg-os, II. világháborús robbanótestet találtak az I. kerületi Krisztina téren. A lakosságvédelmi intézkedések segítésére Egyesületünket kérték fel.

Délután 16 órakor kaptuk a hívást az Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársától, hogy robbanótest előtalálása miatt többszáz embert, köztük egy idősek otthonának lakóit is ki kell telepíteni. Azok számára, akiknek ideiglenesen el kellett hagyniuk otthonukat, az I. kerületi Petőfi Sándor Gimnáziumot jelölték ki befogadóhelynek, melynek üzemeltetésére minket kértek fel.

17 órakor 3 fővel megkezdtük a befogadóhely berendezését, és az érkező lakosok fogadását. Ezúttal külön nehézséget okozott, hogy közel 100 idős, köztük sok mozgásában korlátozott embert kellett ellátnunk. Őket összesen 2,5 csuklós BKV busz szállította a befogadóhelyre, ahol a buszról való leszállítást és a tornateremig való eljutásukat is segíteni kellett. Amikor a tornaterem közel megtelt, intézkedtünk egy újabb helység, az ebédlő kinyittatásáról, így a további érkezőket már oda tudtuk elhelyezni. Idő közben további három önkéntesünk csatlakozott be a munkába, tehát összesen 6 fővel tudtuk figyelni, segíteni a befogadottakat. Ebben segítségünkre volt az idősotthon 3 dolgozója, valamint az Országos Mentőszolgálat 2 szakembere is, akik végig az iskolában tartózkodtak.

Nem sokkal 21 óra előtt elszállították a robbanótestet és feloldották a zárást, így kiregisztráltuk és buszra segítettük az embereket. Az idősek otthonába két önkéntesünk elkísérte a lakókat, és segítette a buszról való leszállásukat és bejutásukat az épületbe. Eközben megkezdtük a befogadóhely felszámolását is, amit 21:30 órára fejeztünk be.

Az este folyamán összesen 128 ember vette igénybe a befogadóhelyet, ahol 6 fő önkéntesünk 22 órát dolgozott.  

 


 

 

Utoljára frissítve: 2017. október 10., kedd 08:30